5 – Epäpätevä

Israelin muinaishistoriassa oli jakso, jolloin kansakunnalla ei ollut keskusjohtoa. Heitä hallitsi midianilaisiksi kutsuttu kansa, rosvojoukko, joka oli valmis ottamaan haltuunsa kaiken, mitä Israelin kansa tuotti. “HERRAN Enkeli” ilmestyi pienikokoiselle Gideon-nimiselle maanviljelijälle, joka oli puimassa viljaa paikassa, joka oli piilossa midianilaisilta. Enkeli kehotti häntä nujertamaan Israelin viholliset.

No, justiinsa, joo. Gideon huomautti, että hän oli vain vähäpätöinen mies. Enkeli puolestaan huomautti, että Jumala lähetti Gideonin ja siinä kaikki, mitä hän tarvitsi. Tarina Tuomarien Kirjan luvuissa 6-7 kertoo, kuinka Gideon vastahakoisesti kokosi pienen armeijan. Seuraavaksi Jumala pyysi häntä lähettämään kotiin kaikki sotilaat, jotka pelkäsivät. Yli kaksi kolmasosaa hänen armeijastaan poistui paikalta. Sitten Jumala kertoi hänelle, että hänen armeijansa oli vieläkin liian suuri ja kehotti Gideonia järjestämään testin, joka auttaisi häntä määrittelemään, kenet kelpuuttaa mukaansa taisteluun. Yhdeksänkymmentäseitsemän prosenttia jäljelle jääneistä ei läpäissyt testiä! Gideonille jäi jäljelle vain kolmesataa miestä vastustamaan ääretöntä voimaa. Jumala tahtoi aikakirjoihin merkittäväksi, että Hän kukisti midianilaiset. Tottakai Israel voitti Gideonin johdolla. (Muutoin meillä ei olisi tätä tarinaa.)

Minun tarinani ei ole lähimainkaan yhtä dramaattinen, mutta se havainnollistaa Jumalan menettelyn, jossa Hän toteuttaa aikomuksensa käyttäen apunaan ihmisiä, jotka Gideonin lailla ovat epäpäteviä tehtäviin, jotka Jumala asettaa heidän eteensä. Näin Jumala saa kunnian suorituksen onnistumisesta.

Ajoin autollani Columbiassa, Etelä-Carolinassa, ja olin nousemassa mäkeä ylös. Eräässä risteyksessä jouduin pysähtymään, koska toinen auto oli sammunut edelleni. Odotin muutaman minuutin, kun kuljettaja yritti saada autoaan käynnistymään. Lopulta kävelin hänen autonikkunansa viereen. Pelästynyt naiskuljettaja raotti ikkunaansa juuri sen verran, että hän saattoi kuulla ääneni. Pyysin, että hän antaisi autonsa rullata taaksepäin ja kääntäisi sen sitten penkereelle, ettei se estäisi muuta liikennettä. Sitten yrittäisin auttaa häntä. Hän teki, kuten pyysin. Minäkin annoin autoni rullata taaksepäin ja penkereelle ja parkkeerasin hänen autonsa taakse.

Kun olimme molemmat ulkona autoistamme, tunnustin hänelle: “Rouva hyvä, en tiedä, miksi tarjouduin auttamaan teitä. En ole mekaanikko enkä edes mekaanikon poika. Minulla ei ole aavistustakaan, mitä minun tulisi tehdä saadakseni autonne käynnistymään. Sopisiko teille, että rukoilisimme ja pyytäisimme Jumalalta apua?” Hänen ilmeensä kirkastui ja leveä hymy peitti hänen kasvonsa. “Rukoilin juuri, että Jumala lähettäisi kristityn ihmisen auttamaan minua.” Tiesin, että Herramme oli hyvin tietoinen tilanteemme yksityiskohdista, joten rukoukseni oli lyhyt: “Ole hyvä ja auta meitä, Herra.”

Pyysin, että nainen antaisi minun yrittää hänen autonsa käynnistämistä. Hän ojensi avaimensa minulle. Kun istuuduin hänen autoonsa, haistoin bensiininkatkua. Toimin vaistonvaraisesti. Painoin kaasupolkimen pohjaan ja pidin sen pohjassa, kun yritin käynnistää auton. Auto käynnistyi välittömästi ja jatkoi käymistään. Tulin ulos autosta ja kerroin naiselle, että rukoukseemme on ilmeisesti vastattu, koska minulla ei ollut aavistustakaan, miksi auto käynnistyi ilman vaikeuksia. Lausuimme kiitosrukouksen ja lähdimme molemmat omia teitämme.

Myöhemmin olen oppinut, että bensiininhaju on kastuneen moottorin merkki. Mekaaniikkaan taipuvainen ystäväni valaisi minua, että kastuneen moottorin tapauksessa odotetaan ensin muutama minuutti, että höyryt haihtuvat, sitten pidetään kaasupoljin pohjassa ja käännetään virta-avainta. Toimin aivan oikein, mutta olin tehnyt niin tietämättäni.

Jos joku teknisesti taitava henkilö olisi pysähtynyt auttamaan tätä naista, hän olisi soveltanut autojentuntemustaan ja nainen olisi tullut autetuksi. Mutta hän olisi ehkä tiedostanut, että Herra oli vastannut hänen rukoukseensa vain yleisellä tasolla. Kun Hän auttoi tällä tavalla, valitsemalla tehtävään täysin epäpätevän henkilön, joka kuitenkin ymmärsi rukoilla, Jumala teki naiselle selväksi, että Hän oli kuullut ja vastannut hänen rukoukseensa. Lisäksi Hän osoitti minulle, että voin seurata Hänen johdatustaan huolehtimatta siitä, onko minulla luonnostaan taitoja suorituksiin, joita Hän minulta pyytää. Luota ja tottele.

Sen jälkeen kun opin tunnistamaan kastuneen moottorin ja opin, miten sellainen käynnistetään, en ole koskaan tarvinnut sitä taitoa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *